Welke primitieve reflexen zijn er?

Primitieve reflexen

In de eerste levensweken zijn de primaire reflexen onmisbaar voor de baby om te kunnen overleven en verschaffen zij de basis vor latere vaardigheden.
De primitieve reflexen behoren echter slechts een beperkte levensdur te hebben en door hogere gedeelte in de hersenen te worden overgenomen of onderdrukt nadat zij hun werk, het overleven van de eerste levensmaanden . Hierdoor krijge de hersenen de kans om complexere zenuwstructuren te ontwikkelen waardoor de zuigeling controle over een willekeurige respons krijgt.
 

Is het erg om nog primitieve reflexen te hebben?

Wannneer deze primitieve reflexen na 6-12 maanden actief blijven, worden deze een afwijkend en onvolgroeidheid genoemd van het centrale zenuwstelsel. Daarnaast remmen de aanhoudende primitieve reflexen ook de ontwikkeling van de daaropvolgende posturale reflexen.
De aanwezigheid van primitieve reflexen kan op veel gebieden de ontwikkeling beinvloeden; niet alleen de grove en fijne speircoordinatie, maar ook de zintuigelijke perceptie, cognitie en het maken van sociale contacten.
Ook is er een sterke relatie met het evenwicht.

Palmaire en Plantaire Reflex

Deze reflexen openbaren zich rond 11 weken in de baarmoeder.
De vingers krullen zich naar de stimulatie - licht strijken - van de handpalmen toe en het babyhandje sluit zich stevog om de vinger heen.
De pasgeboren baby kan hierdoor zelfs opgetilt worden. De Palmaire reflex activeert ook de zuigreflex.
Na het licht strijken van de voetzolen krullen zich de tenen naar de stimulatie toe. Lees verder op surfgroepen.
 

Spinal Galant Reflex

Wanneer een pasgeboren kindje op zijn buik op de onderarm wordt gelegd en er met de achterkant van een potlood aan één kant van de ruggengraat een lijntje omlaag wordt getrokken, zal het heupje aan die kant ongeveer 45 graden naar buiten bewegen. Doe je dit aan de andere kant van de ruggengraat dan zal ook dat heupje ongeveer 45 graden naar buiten bewegen.
Zou je het nu aan twee kanten tegelijk doen, dan gaat het kindje plassen.
Deze reflex komt tevoorschijn rond de twintigste week van de zwangerschap. Bij de geboorte is deze volledig actief en tussen de 3 en 9 maanden na de geboorte moet deze reflex geïnhibeerd worden en dus onder controle komen van een hoger deel van de hersenen.
Het doel van deze reflex is het kindje te helpen om geboren te worden, want wanneer het kindje in het geboortekanaal zit en de weeën de rug stimuleren, zullen de heupen zich bewegen en het kindje helpt zichzelf dus mee naar buiten te werken.
Wanneer deze reflex niet op de juiste tijd geremd wordt, zal elke aanraking van de rug (door de stoelleuning, de broekriem) resulteren in een beweging van de heupen. Lees verder op surfgroepen

TLR

De Tonische Labyrint Reflexen (TLR) bestaan uit een voorwaartse reflex en een achterwaartse reflex. De voorwaartse reflex  komt tevoorschijn in de baar-moeder, wanneer het hoofdje door de baarmoederwand naar voren wordt geduwd. Doordat de baby zich dan in de foetushouding trekt, kan de baby optimaal groeien.
Rond 4 maanden na de geboorte moet deze reflex onder controle zijn gebracht van een hoger deel van de hersenen.
Het kind moet dan in buikligging enige tijd het hoofdje omhoog kunnen houden.
De achterwaartse reflex komt tevoorschijn wanneer de baby geboren gaat worden en het hoofdje de spildraai naar achteren moet maken, waardoor de armen en benen zich strekken en het kindje dus geboren kan worden.
Deze reflex zal langzaam onder controle gebracht worden, terwijl tegelijkertijd de Symmetrische Tonische Nekreflex en de posturale reflexen zich gaan ontwikkelen.
De TLR helpt ons dus letterlijk te ontvouwen na de geboorte en daarmee wordt dan ook het evenwicht, de spierspanning en de lichaamswaarneming ontwikkeld. Rond 3-4 maanden zal de hoofdcontrole zich gaan ontwikkelen, en daarmee ook de Hoofdrechtingsreflexen. Lees verder op surfgroepen

ATNR
 

Een ander reflex dat veel invloed heeft op het goed functioneren van het lichaam is de Asymmetrische Tonische Nekreflex (ATNR).
Deze reflex komt tevoorschijn rond vier tot vier-en-een-halve maand in de zwangerschap. De zwangere vrouw zegt dan ook dat de baby is begonnen met schoppen.
Wanneer de baby zijn hoofdje draait zullen de ledematen aan de kant waarheen het hoofd draait zich gaan strekken en aan de andere kant zich gaan buigen. Het is vooral goed zichtbaar bij de arm en hand.
Deze reflex is het allereerste begin van de hand-oogcoördinatie: wanneer de baby naar zijn handje kijkt en dan zijn hoofdje draait gaat de arm zich strekken en de ogen volgen het handje. Op deze manier leert het kindje de ogen op een verdere afstand te focussen. Lees verder op surfgroepen

MORO 

De Moro-reflex is de reflex die negen weken na conceptie bij de foetus in de baarmoeder tevoorschijn komt. Het is de reflex die ons gevoelig maakt voor gevaar: de alarmreflex. 
De Moro-reflex is genoemd naar de Duitse kinderarts Ernst Moro (1874-1951), die deze reflex beschreven heeft.
De Moro-reflex is duidelijk te zien bij een pasgeborene wanneer er een plotseling hard geluid wordt gemaakt. De baby neemt dan een snelle inademing en gooit zijn armpjes wijd uiteen.
Wanneer de armen dan weer over de borst bijeen komen schreeuwt de baby moord en brand. Op deze manier roept de baby om hulp.
Lees verder op surfgroep.